Craiova Veche
Share Button

Dimitrie Gerota

Dimitrie Gerota

Personalitati marcante din Craiova

Dimitrie Gerota s-a nascut la data de 17 iulie 1867 in Craiova si a decedat la 3 martie 1939 in Bucuresti, fiind fiul preotului Dimitrie Constantin Gerota si a Mariei Gerota. A fost un medic roman, radiolog si urolog, membru corespondent al Academiei Romane.

Dimitrie Gerota este admis la Facultatea De Medicina din Bucuresti(in 1886) pe care o termina in 1892.Timp de 4 ani si-a continuat studiile la Paris. intors in tară, a inceput să practice medicina, in paralel fiind si cadru didactic. incepand cu octombrie 1897, predă anatomia la scoala Natională de Arte Frumoase din Bucuresti, unde il are, ca si student pe celebrul Constantin Brancusi.

Dimitrie Gerota a efectuat cercetări privitoare la anatomia si fiziologia vezicii urinare si a apendicelui, a preconizat o tehnică de injectare a vaselor limfatice, cunoscută in literarura de specialitate drept "metoda Gerota". De numele său se leagă si aplicarea primelor radiografii din Romania, fiind considerat cel dintai radiolog roman. Mare chirurg, a infiintat la Bucuresti, un spital in care erau operati si ingrijiti numerosi bolnavi, precum si un Muzeu de mulaje anatomico–chirurgicale, lucrate in intregime de el.

Colaborarea lui Brancusi cu Gerota a fost prolifica si a dat nastere celebrului ecorseu, adica o reprezentare a corpului omenesc fara piele, bazat pe disectiile facute in cadrul Facultatii de Medicina si Muzeului de Anatomie Comparata.

Aceasta lucrare cunoscuta si sub numele de 'Jupuitul' i-a permis lui Brancusi absolvirea Scolii de Arte Frumoase. Plina de finete, lucrarea e o impletire intre talentul si cunostintele anatomice ale lui Brancusi.

Beneficiind de sustinere din partea profesorului Gerota, Brancusi si-a multiplicat lucrarea in patru exemplare. Unul din ele a fost pastrat de doctorul Gerota, altul a ajuns la colegiul Carol I din Craiova, Celalalt a intrat in Colectia Muzeului de De Anatomie Din Iasi, iar ultimul la Facultatea de Medicina din Cluj-Napoca. Se pare ca a mai existat o copie care a apartinut Scolii de Arte Frumoase si apoi a intrat in patrimoniul Facultatii de Medicina din Bucuresti.

[sursa: wikipedia.org]

Craiova Veche pe Facebook

Camere Live

Craiova live video webcam